Čím si sladíte život?
Které sladidlo je vlastně nejlepší volbou, pokud se sladkého nechceme (a nemusíme) úplně vzdát? Sladit klasickým řepným cukrem nebo je opravdu lepší cukr hnědý? Je zdravější ten z cukrové třtiny? Osladit si život „chemickými“ umělými sladidly bez kalorií? Nebo raději použít alternativu čistě přírodní? Například rostlinku stévii sladkou (čerstvé lístky, stévii tekutou, sušenou či v prášku?). Možností je opravdu hodně a jeden se v tom někdy tak trochu ztrácí!
Cukr je vždy kalorický!
Co všechno je cukr? Cukry fruktóza a glukóza v různých poměrech dávají sladkou chuť ovoci. Laktóza je cukr mléčný. Maltóza je zase cukr, který najdeme v pivu. Většině z nás se ovšem při tomto slově vybaví cukr řepný – sacharózu.
- bílýje tradičním produktem vyrobeným z cukrové řepy, používáme ho ke slazení a konzervaci potravin, v některých potravinářských produktech ho výrobci nahrazují levnějším glukózo – fruktózovým sirupem a označují je „light“
- hnědýcukr je vyroben také z cukrové řepy, ovšem není rafinován, vybělen, díky čemuž si zachovává malé množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a vlákniny, odborníci se ale shodují, že abychom je z tohoto cukru využili, museli bychom ho konzumovat doslova po kilech (tzv. paradox zdravějšího hnědého cukru)
- třtinovýcukr je vyráběn z cukrové třtiny, sladký je jako jeho bílý a hnědý bratříček samozřejmě také díky sacharóze, má jen trochu odlišnou chuť, využitím mikronutričních látek je to s ním podobné jako u cukru hnědého, jeho výroba je jednodušší, ale protože je dovážen z Asie a Jižní Ameriky, je u nás dražší
Když alternativu, tak přírodní!
Pokud chceme něco skutečně bez kalorií, nemusíme hned volit umělá sladidla, o jejichž prospěšnosti a zdravých účincích na organismus mnozí odborníci z řad lékařů a výživových poradců pochybují! Už jste zkoušeli rostlinku Stévii sladkou? Je mnohem sladší než běžně používaný cukr a neobsahuje téměř žádné kalorie. Rozhodně se po ní nepřibere, a protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi, je vhodná pro diabetiky! Až ji ochutnáte, tak na umělá sladidla rychle zapomenete! Sladit s ní můžeme cokoli. Koupit se dají tablety, prášek, roztok i sušené listy. Ovšem kdo má rád živé rostlinky, ten si jistě nejraději osladí čaj čerstvě utrženým lístkem. Bude ji totiž mít doma v květináči!