Mrazicí box není univerzální skladiště pro všechny potraviny
Co do mrazáku patří a co ne? Časté otázky zejména mladých nezkušených hospodyněk, které si zařizují vlastní bydlení a zakoupí si svůj první mrazicí box. V první řadě bychom měli vědět, že se časem skladováním v mrazáku ztrácí z potravin cenné látky, vitamíny částečně degradují a především klesá podíl cenných enzymů. Obecně se doporučuje uchovávat touto cestou vše pouze omezenou dobu, řekněme řádově v týdnech, až několika měsících.
Ovoce
Bez problémů můžeme do mikrotenových sáčků nebo plastových boxů ukládat jahody, borůvky, meruňky, třešně, rybíz a maliny. Posypejte je před tím třtinovým cukrem, po rozmrazení bude jeho chuť vynikající. Ovoce ovšem musí být odpeckované a umyté, zbavené zkažených kusů s plísní a hnilobou. Rozmrazováním by se totiž hniloba rozšířila i mezi ostatní ovoce, které procesem mražení měkne a ztrácí svůj přirozený tvar. Do mrazáku však nepatří pomeranče, mandarinky, melouny, ostatně všechny druhy, které obsahují více jak 60 procent vody.
Zelenina
Patří sem hrách, mrkev, květák, brokolice, celer, pórek, petržel, všechny zelené bylinky, a pochopitelně polotovary ve formě zeleninových směsí na polévky. Nikdy však do těchto prostor neukládejte brambory, okurky a rajčata.
Mléčné výrobky
Ačkoliv to může svádět uchovávat touto cestou smetanu, mléko, sýry, majonézu, pudinky a jogurty, rozhodně se tomuto kroku vyvarujte. Mléčná bílkovina se totiž tímto procesem rozpadá na zvláštní strukturu hrudek, odděluje od sebe tekutinu a výsledkem je nekonzumovatelné znehodnocené bláto.
Rozmrazené potraviny
Cokoliv se jednou rozmrazilo, do mrazáku nepatří. Opětovným zamrazením se potraviny rozpadají a jsou takřka nepoživatelné, navíc u většiny z nich hrozí při pozvolném rozmrazování napadení mikroorganismy. Ideální je proces rozmrazování urychlit varem.
Pečivo a chléb
Takříkajíc ideální potravina do mrazicích boxů, bez problémů je tu můžete skladovat i několik týdnů a pečivo je pak vždy čerstvé. Může to být houska, rohlík, veka, sladké pečivo, v podstatě cokoliv.
Maso
Syrové maso rybí, kuřecí, červené druhy, uzeniny tu lze uchovat stejně dlouho jako pečivo. Optimální je však předem jej naporcovat, neboť po rozmrazení se musí celá porce zkonzumovat.