Před heřmánkem smekni a před bezem smekni
Ano, je to tak a my máme to štěstí, že obě byliny u nás rostou a to i divoce. Takový černý bez se vyskytuje i v Evropě i v Přední Asii. U nás je hojný nejen u plotů, ale také na rumištích, a samozřejmě, že v lesích a křovinách. Využívá se nejen květ, ale také i plody. Může se jednat o rozložitý keř nebo také i o strom, který dosahuje výšky jen několik metrů. Černý bez podle některých údajů již znali antičtí lékaři, ale to věděli i naše babičky a jejich čaj z květů bezu byl a je dodnes používaný na nemoci, které jsou spojené s nachlazením, a je zde potřeba, aby se pacient důkladně vypotil, aby se mu vyčistily průdušky, a aby došlo k zániku choroboplodných bakterií.
A navíc v kombinaci s dalšími super – rostlinami, jako je skořice, lípa a tymián, umožňuje odkašlávání, a dokonce slouží i k inhalaci. Květy se sbírají za suchého počasí, a to před jejich úplným rozvitím. Mohou se sušit na hustém sítu, nebo se věší na motouz, či se jen tak položí na papír. Pokud se suší na sítu, tak se po zavadnutí na sítech odrhnou. Jejich sušení probíhá se ve stínu a pokud možno rychle.
Teplota při umělém sušení by neměla být vyšší než 35°. Droga má silný pach a může chutnat slizovitě, trochu nasládle a později dokonce škrablavě. Ale nejen květy. Nesmíme zapomenout na plody bezu černého. Plod se sbírá také v úplné zralosti. Tyto bobule mají kulovitý tvar, mohou být 5 až 6 mm velké, jsou černé barvy a jejich šťáva je červená. Plodné vrcholíky se vystaví na slunci, až se bobule scvrknou. Ale vy nemusíte tyto operace se sklizní a sušením provádět, máte možnost bezinkový sirup z plodů si zakoupit. Chcete být přece zdraví? Protože ve zralém plodu jsou vitamín A a C, anthokyanová barviva, silice, organické kyseliny, cukry. Ale to není vše, odborná literatura dokonce uvádí, že pomáhá šťáva z plodů bezu černého u bolestivých zánětů periferních nervů, jako je obecně známý ischias, a bolesti páteře.