Pravá mozzarella je pro fajnšmekry

O tom, že je mozzarela italský sýr, není žádných pochyb. Ale zda se vyráběla dřív z kravského či buvolího mléka, o tom se vedou spory dodnes. Vzhledem k tomu, že krávy byly v Itálii dřív než buvoli, se většina názorů přiklání k tomu, že původní mozzarella byla vyráběna z mléka kravského. Protikladem tohoto tvrzení je ale fakt, že první dochovaný recept na mozzarellu je z roku 1120, a jde o mozzarellu z mléka buvolího. Takže teď babo raď! Ale protože každá z nich má něco do sebe a každá je něčím specifická, vyrábějí Italové tradiční mozzarelly obou druhů. Mozzarella di bufalo je chuťově silnější a lehce nakyslá. Vzhledem k tomu, že buvolí mléko je podstatně tučnější než kravské, je buvolí mozzarella více sytá. Sníte jednu a jste najezení. Mozzarella z kravského mléka je podstatně lehčí, svěžejší chuti a hodí se i pro ty, co hlídají linii.
salát caprese
Chcete si vyrobit svou mozzarellu? Prosím, zde je návod ….
Je to zdánlivě jednoduché: mléko se prudce zchladí na teplotu tak 2-3 stupně a ihned se začne intenzivně míchat, aby nedocházelo k usazování smetany na jejím povrchu. Následně se do mléka pomalu přidává kyselina citronová (původní recept přidával zkyslé mléko) až do doby, kdy získá kyselost „tak akorát“. Této fázi se říká „čtení mléka“. Tudíž, až je mléko „přečteno“, zahřeje se na teplotu 35 stupňů a přidá se do něj syřidlo, které způsobí sražení mléka. Po 10 až 15 minutách je mléko sražené a rozkrájí se na velké kostky, které se nechají chvíli odpočinout. Z původně pevné hmoty začne po chvilce odpočinku vznikat hmota tvarohová, které se říká cagliata. Ta se pak rozmělní na malé kousky, které se neustále promíchávají a promíchávají, aby se z ní dostalo co nejvíce syrovátky ven. Syrovátka se pak vycedí a ponechá k výrobě jiného druhu sýra, např. ricotty. A nyní už přichází etapa, při které se cagliata promění na mozzarellu. K tomu je potřeba hmotu lehce prosolít a zalít téměř vařící vodou. Lehce promíchat. A právě v tomto okamžiku přišel čas pro opravdového mistra sýrařského, aby holýma rukama vytáhnul z téměř vařící vody onu hmotu a vyskládal ji na dřevěná prkýnka. Říká se, že správný sýrař se pozná podle azbestových rukou a tento moment je toho důkazem. Nyní začíná fáze natahování. Tak dlouho se cagliata různě natahuje a vytahuje do délky, do šířky, až získá ideální konzistenci, ze které se tvarují samotné sýry. Ty pak mohou být ve tvaru kuliček, proužků nebo uzlíků. Hotové sýry se ponoří tak na půl hodiny do studené vody a tím je dílo ukončeno. Z vody už putují přímo na stoly strávníků.
sýr a zelenina

Nejlepší je z čerstvě nadojeného mléka
Správně udělaná mozzarella je chutná sama o sobě, jemná, lehce slaná a vláčná. V podstatě k ní není potřeba nic přidávat. Její kvalita je přímo závislá na kvalitě mléka. Ideální je ji vyrábět z mléka nepasterizovaného, ale s tím, že ji musíme nejpozději do týdne sníst. Tato mozzarella je ale delikatesou. Vyrábět se dá i z pasterizovaného mléka, její trvanlivost je pak delší, ale na chuti už to jde poznat.
Češi milují italský Caprese salát
V českých kuchyních se nejčastěji z mozzarelly připravuje italský salát Caprese. Sýrové kuličky se nakrájí na kolečka, proloží se plátky rajčat a listy bazalky. Vše se lehce osolí a zakape olivovým olejem. Málokoho u nás napadne, že tyto tři suroviny, tedy jejich barvy, mají připomínat barvy italské vlajky. Italové jsou na to náležitě hrdí.
Pokud vám mozzarella připadá nijaká, je někde chyba
Dnešní svět si příliš nezakládá na tradicích a co nejlepší kvalitě. Dnes je to spíš o ceně a dlouhé trvanlivosti výrobků. Ne jinak je to i u mozzarelly. Aby vydržela co nejdéle, nahrazuje se čerstvé mléko mlékem sušeným a v nemalém množství se přidávají i různé chemické „vymoženosti“. Bohužel. Možná i proto Češi mozzarelle příliš neholdují, přijde jim chuťově nevýrazná. Důvody, proč je tento sýr mdlé chuti, jsme si uvedli výše. Proto budete-li mít někdy možnost ochutnat opravdu poctivou pravou italskou mozzarellu ručně tahanou, tak rozhodně neváhejte. Možná se k těm kupovaným už nikdy nevrátíte a ta pravá mozzarella se stane součástí vašeho jídelníčku. Naštěstí jde sehnat už i na území naší republiky.

Česká pošta na konkurenci nestačí

Česká pošta, respektive její československá odnož je tu s námi už nějaký ten pátek a má v našich luzích a hájích dlouhou tradici. Dlouhá tradice však automaticky neznamená dobrá pověst. Tu začala tato instituce ztrácet teprve až v posledních letech, i když problémy už měla dávno předtím. Tehdy však nebyly tak velké a hlavně, nedotýkaly se většinou přímo zákazníků, takže u většinového obyvatelstva se stále jednalo o kvalitní přepravní službu. Jak léta plynuly, neschopnost vedení se čím dál tím více začalo promítat i do přepravy poštovních zásilek a s tím se začaly ozývat první nespokojení zákazníci. Jejich počet každým rokem roste, tudíž se čím dál tím více obyvatel ČR začíná obracet na konkurenci v podobě soukromých dopravních služeb.
kurýr s balíkem
Dopravci typu PPL jsou v mnoha ohledech daleko lepší. Nabízí prakticky všechny základní služby jako Česká pošta, akorát v daleko lepším provedení. Samozřejmě, že ani u soukromých přepravních společností není všechno růžové, ale vzhledem k tomu, že se jedná soukromé firmy, je v jejich vlastním zájmu, aby jimi nabízené služby byly dostatečně kvalitní a klienti s nimi byli spokojeni. Vzhledem k tomu, že u nás v tomto resortu roste celkem svižně poměrně velká konkurence, musí se jednotliví hráči na trhu, jak se patří otáčet, jinak je může převálcovat firma se stejným zaměřením. Vzhledem k tomu, že Česká poště patří státu, nemá žádný zájem se zlepšovat, a to žádné stránce.
zabalená krabice
Na internetu ztrácí
Co se týče standardní poštovních zásilek, tam si Česká pošta samozřejmě drží dominantní úlohu, jelikož tuto službu prakticky nikdo neposkytuje. Ovšem co se týče balíků, tam už je to jiné. Lidé v současnosti stále více používají k nakupování zboží internet, a tak balíky proudí po republice více než kdykoliv předtím. Ovšem Česká pošta si v tomto odvětví u zákazníků netěší kdovíjak velké důvěře, a proto lidé stále častěji volí jiného dopravce. Mnohé internetové obchody dokonce ani možnost zvolit si státního přepravce nenabízejí.

Vyberte to, s čím budete spokojeni

Pokud chcete udělat něco pro svůj úspěch, a byli byste rádi, kdyby byly Vaše stránky mnohem navštěvovanější, než tomu bylo kdy dřív, je dobré se zaměřit na několik věcí, které byste neměli podceňovat. Díky speciálním úpravám lze dosáhnout toho, aby na Vaše stránky zavítalo mnohem větší množství návštěvníků, což je přeci jenom to, na čem Vám záleží.

troje ozubení

A jak něčeho takového vlastně můžete dosáhnout? Věřte tomu, že to rozhodně nemusí být tak náročné, jak byste si mohli na začátku myslet. Ve skutečnosti se dá všechno zařídit skutečně rychle, stačí jenom vědět, na koho byste se měli obrátit. Uvidíte, že si přijdete na své a rozhodně nebudete muset ničeho litovat, když svoje stránky svěříte do rukou odborníků, kteří moc dobře vědí, co dělají. Uvidíte, že si přijdete na své.

Přístup, který se Vám bude líbit
Nabídka služeb https://www.seolight.cz/praha je tu pro každého, kdo chce mít jistotu, že se jeho stránky dostanou do těch nejlepších rukou. Můžete si být jistí tím, že vždycky budete mít přehled o tom, co se děje a s čím byste měli počítat. Uvidíte, že se dočkáte takového řešení, které bude velice efektivní, a právě proto se výsledky dostaví mnohem rychleji, než byste si vůbec mohli myslet.

webové stránky

Neváhejte tedy a udělejte něco pro svůj úspěch. Když svoje stránky svěříte do rukou specialistů, tak zaručeně nebudete muset ničeho litovat, protože se návštěvnost Vašeho webu doopravdy zvýší a Vy se tak dočkáte mnohem lepších výsledků, než byste si mohli myslet. Uvidíte, že si přijdete na své a budete velice spokojeni. Vždy navíc budete mít dobrý přehled o tom, co se na Vašich stránkách děje, a také o tom, jaké jsou výsledky veškerého snažení.